Opis techniki EPR

Spektroskopia EPR umożliwia wykrycie centrów paramagnetycznych
w badanej próbce...
więcej>>

Badania

Posiadamy bogate doświadczenie w badaniu produktów farmaceutycznych i żywnościowych...
więcej>>

Zapraszamy
do współpracy

Wykonujemy rejestrację widm EPR i pomiary parametrów
antyoksydacyjnych...
więcej>>

 

 Zapraszamy do współpracy

Spektroskopia EPR (spektroskopia Elektronowego Rezonansu Paramagnetycznego) umożliwia wykrycie centrów paramagnetycznych w badanej próbce oraz ich analizę jakościową i ilościową.

Wykonujemy rejestrację widm EPR i pomiary następujących parametrów:

  • pojemność antyoksydacyjna produktów farmaceutycznych i żywnościowych, a w szczególności:
    • żywności funkcjonalnej i suplementów diety (soków owocowych, herbat, olejów spożywczych)
    • ekstraktów roślinnych
    • kosmetyków (kremy, mleczka) i ich składników; wyznaczanie RPF
    • płynów biologicznych (krew, ślina)
  • aktywność antyoksydacyjna czystych związków chemicznych
  • detekcja wolnych rodników w różnych materiałach (również rodników krótkożyjących z zastosowaniem pułapek spinowych):
    • żywność sterylizowana radiacyjnie
    • piwo, wino, kawa
    • polimery organiczne, biopolimery, żywice
  • stężenie tlenku azotu w komórkach i tkankach
  • stężenie paramagnetycznych jonów metali w standardowych próbkach.